GrannSam
GrannSam

Artiklar som sparats 2008 - 2016

Erfarenhetsbanken

Bildelstölder i högerspalten Jan 2016
Baksidan viktigast Jan 2010
Ett bra dörrlås och fönsterlås Dec 2009
Inbrottet avvärjdes Okt 2009
En torsdagsmorgon sensommaren 2009
090303 - Inbrott rapporterat.
081022 - Läs om Lås - Har du inte Assa 2000 EVO behöver du inte läsa detta
080315 - Det höll inte.
080226 - En rysare! - Tre unga män bröt upp källarfönstret..

Vem tömmer er brevlåda

080215 - Bortrest? Vem har du bett kolla brevlådan i högerspalten.
080105 - så blev det i högerspalten.

Polisens Månadsbrev från Västerortspolisen ligger i högerspalten.

Just där är det viktigast!

På baksidan med insynsskydd

Gärningsmannen vill arbeta ostörd och de villkoren var väl tillgodosedda. Han kunde utan att väcka uppmärksamhet bryta sig in trots att det var mitt på dagen vid en ganska trafikerad gata.

Jag gillar bandjärn!!

Inget bandjärn framför fönstret, bara några trädgårdsmöbler att flytta och ställa som ytterligare skydd för insyn. Han fick därigenom mer lugn att osedd bearbeta det lilla fönstret. Han fick upp det utan att glaset gick sönder och kunde slingra sig in utan risk för skärsår..
Ja, sedan följer inbrottet standardmönstret. Först sovrummet och smyckena o.s.v.

Förebygga - varken särskilt dyrt eller svårt

Du har säkert hört att andra drabbats på ett liknande sätt. Inbrott genom fönster eller dörr i markplan mot gårdsidan upprepar sig. Rådet blir alltid detsamma: Stärk skalskyddet! Bandjärn framför källarfönster och fönsterlås på de övriga. Mer om det i artikeln nere till vänster där det också påminns om att altan- och källardörrar bör förses med bra brytskydd.
     De som bor närmast brottsplatsen brukar ta till sig av erfarenheterna och jag hoppas att den drabbade familjen med sin öppenhet även väckt dig!


   Brev till Grannsamverkan 11/3 2015 - grannsams@telia.com

Två drabbade - Skrämmande bildelsstöld 11/3 och Inbrott på Beckombergavägen 18/3 forts. här under.

   "Hej
Vill bara ge en heads-up. Är relativt nyinflyttad och just fått min bil demolerad på uppfarten. Någon har kartlagt oss, varit inne på tomten, placerat stora stenar utanför ytterdörrarna och krossat bilens rutor och länsat den på precis allt under natten. Tack vare goda grannar upptäcktes detta tidigt i morse men tyvärr för sent för att få tag på jävelskapet som ställt till röran. Ha koll och hjälp varandra! Tilläggas bör att vår starka vägglampa över uppfarten hade slagits sönder några dagar tidigare. Bilen är just bara en bil, men det känns obehagligt att dörrar preparerats och att lampor på huset slagits sönder. Har hört om liknande inbrott med samma tillvägagångsätt i Nockeby nyligen och vill att folk ska vara medvetna om detta."


   Brev 2 - anlände 18  mars

  "Hej du som bor i Norra Ängby
Vill uppmärksamma dig på att vi hade inbrott i vårt hus på Beckombergavägen igår under dagen. (18 mars) Gärningsmännen har från trädgården med stor kraft kastat en större sten mot fönstret intill entrén och därefter lätt öppnat fönstret. Stenen låg en bra bit in i rummet när vi fann den. De härjade runt i huset och tog med sig en hel del värdefulla och lättsålda prylar."


      Brevskrivaren tog en sväng runt i grannskapet och informerade grannarna. Bra gjort! - Lär av varandra!


Inbrottsförsöket i december (2009)

Jag gillar fönsterlås!

Visst ser han glad ut!
Det har han skäl till.

Brytmärken på mittstolpen ett vid pilen, fem nedanför och minst tio ovanför, pekar på någons ivriga försök att ta sig in via fönstret vid entrédörren. Innerglaset sprack men fönsterlåset höll för angreppet och gärningsmannen fick gå tomhänt därifrån!
     Tänk att en så relativt liten investering kan vara så betydelsefull!

Vägen ut är lika viktig

Finns fönsterlås så återstår bara för tjuven att krossa rutan för att ta sig in. Men han skall ju ut med tjuvgodset genom det sönderslagna fönstret! Det lockas ingen tjuv av. Han vill bära ut det genom en dörr.
    Om det framgår att ytterdörren har ett bra inbrottsskydd, ett dubbelfunktionslås som kräver nyckel för att öppnas från insidan så får han problem.
Ett sådant lås kräver att "sista man" ur bostaden trycker ner en knapp innan man låser. Det innebär att om en tjuv tar sig in i bostaden via ett fönster kan han inte komma ut genom dörren utan nyckel. Ut kommer han bara genom fönstret! Det gillar han inte!

En gärningsman avskräcks om han ser att "här kommer det att ta tid" att bryta sig in. Finns brytskydd, en T-plåt monterad i springan mitt för låshuset eller ännu bättre en C-profil längs hela dörrkanten så att en kofot inte kan "greppa" springan så förstår vem som helst att där lönar det sig inte att bryta. Det kostar för mycket tid.

  Mitt tips blir att:

  1. Montera fönsterlås på alla marknära fönster och de fönster som kan nås från altan, balkong eller med hjälp av olåsta stegar, trädgårdsmöbler eller annat klättervänligt!
  2. Se till att skaffa bra lås med lämpligt brytskydd (c-profil) på altan- och källardörr!

 Tillbaka till sidans topp.    

Avbrutet inbrott 2009-10-26

Citerat brev:
Inbrottsförsöket vet jag en hel del om eftersom det var vi som drabbades. Jag hade tänkt informera dig om detta men enligt polisen behövde vi inte det eftersom du får informationen direkt från dem. Vi har dock informerat grannar i området och alla som nog har blivit lite extra vaksamma efter detta.
    Lärdom från det hela kan jag bara sammanfatta med ett ord - BRYTSKYDD!
Vi har larm i huset med dekaler överallt. Detta avskräckte dock inte gärningsmannen.

Kort om förloppet:

Måndag 26/10 straxt efter 20:00, höstlov, bilen på service så det kanske såg ut som om vi var bortresta. Vi var hemma och hade lyse tänt på neder och övervåningen, barnen var bortresta och vi var denna kväll på övervåningen och tittade på TV så det var inte mycket rörelse i huset. Frun hör ljud som vi först inte reagerar på, plötsligt kraftigare oväsen från baksidan varvid jag springer ner och därefter ut. Jag ser inget så gärningsmannen har antingen blivit skrämd eller gett upp.
   Vid närmare undersökning fann vi att någon, troligtvis med skruvmejsel försökt bryta upp källardörr, altandörr samt 4 altanfönster i markplan. Skadorna var minimala och enligt polisen verkar det utförts ganska klantigt, min gissning någon som kanske var påverkad och fick ett plötsligt infall. Dörrar och fönster stod emot det hela.
    Dock har jag nu (vilket jag tänkt göra länge men aldrig blivit av.....) monterat brytskydd (C-profil) på altandörr samt skall montera extra fönsterlås på fönstren för att ytterligare förstärka skalskydd och visuellt avskräcka nya försök. Källardörr och fönster är inte orginal utan har bytts ut under senare år, hade vi haft ursprungsfönster/dörrar så hade nog resultatet blivit annorlunda och inte stått emot brytförsöket.       Hälsningar J E


En dramatisk torsdagsmorgon sista veckan i augusti

Dagarna innan Norra Ängby Tidning med temat om inbrott delades ut i våra brevlådor så skedde det som illustrerades på tidningens förstasida.

Stegvarning

En stege, ett fönster och dåliga fönsterhakar. En nära nog osannolik slump att jag veckan före hade skrivit artikeln där jag ville dela med mig av kunskapen att lättillgängliga stegar lockar till inbrott.
För den drabbade familjen blev det uppenbart.
   Det som skilde sig från "standardförfarandet" var tidpunkten. Detta inbrott skedde runt femsnåret på morgonen och det är mycket ovanligt. De flesta sker mellan 8 och 18 på dagen när vi är på arbetet som det stod i NÄT.
   Denna tjuv misslyckades följdriktigt. Mannen i huset vaknade av att ytterdörren slogs igen, rusade ner och fattade vad som höll på att ske när han upptäckte det öppna fönstret och såg ryggen på tjuven när denne sprang ut från tomten. Barfota, knappast klädd för en språngmarsch men milt uttryckt mycket bestämd, gav han sig ut för att jaga efter tjuven. Mannen skrek åt tjuven att släppa tjuvgodset och efter 100 meters jakt insåg den jagade att det var nog bäst att släppa plastkassarna.
    Det slutade ganska bra som du förstår. Tjuven fick med sig en bilnyckel och en plånbok. Nu är billåset utbytt och stegen undanställd.


2009-03-03 Inbrott rapporterat

Ett hus vid Ängbylunden, hade besök av tjuvar i mars -09 mellan klockan 12.00 - 15.00 Källardörren bröts upp och bostaden genomsöktes grundligt. Trots att dörren är kraftig och har bra lås så tog sig tjuvarna in. Svagheten kanske kan förklaras av att dörren är ganska insynsskyddad och det ger tjuven tid.
   Till er som är hemma under dagtid. Håll utkik, notera och fråga vad okända personer söker eller vem de letar efter. Ring Polisen om du ser något som avviker från det vanliga.

Februari
Inbrottsförsök på Möjbrovägen.

2009-01-30
Beckombergavägen, inte så långt från torget. Inbrott genom fönster mot altan på gårdssidan. Även detta skedde under tidig eftermiddag. Huset stod vid lunchtid tomt ungefär 45 minuter. Det räcker med råge. Fönsterlåsen var lite gamla och gav efter.

2009-01-21 Ultunavägen
Citat brev från husägaren: "Även vi har haft inbrott. Den 21/1 hade vi inbrott på Ultunavägen. De tog sig in på dagen när vi var på jobbet. De bröt upp källardörren med kofot. Dörren ligger skyddad så de kunde jobba osynligt från gatan. Väl inne gjorde de ett snyggt jobb. Inget förstördes och det var bara snabbsäljbara saker som försvann. Inga fingeravtryck lämnades.
   Det verkar som dessa inbrott görs på ett likartat sätt vilket föranleder mig att tro att det skulle kunna vara samma personer." (signatur)

I början av januari - Stobaeusvägen
Det var i markplanet på gårdssidan som listerna till ett kassettfönster lossades och fönstret lyftes ut.
Se rekommendation om glaslistsäkring!

Vem tömmer er brevlåda

Bortrest ett par dagar - knökfull brevlåda

Det är inte så klokt att "annonsera" att familjen är bortrest. En full brevlåda kan röja det. Drömläge för tjuv. Ett knep kan vara att skaffa en jättebrevlåda. Den skall ha stort inkast för de tjocka söndagsbilagorna men inte så stort att man kan kika in i lådan. När du sedan reser bort måste du varje gång komma ihåg
1. att öppna lösbotten för att få plats med posten.
2. att låsa lådan och gärna
3. lämna en reservnyckel till grannen för säkerhets skull. Det förutsätter att både du och grannen har mobilnummer till varandra. Men det har ni ju.

Alternativet - Grannsamverkan

Du talar om för dina grannar att "nu är vi borta ett par dagar" och ber en av dom titta till lådan och kanske gå ett varv runt huset och intressera sig för eventuella okända besökare. Tekniken är garanterat billigare och dessutom effektivare än den där lådan!

Observationer

En vän berättade att hon en mörk kväll såg en man gå framför henne och lyfta på brevlådelocken utan att dela ut något. När han förstod att han var iakttagen så skyndade han på stegen och hoppade över ett par hus men fortsatte inspektionerna längre fram. När jag delat ut Norra Ängby Tidning ett par gånger i vinter så har jag uppmärksammat några överfulla brevlådor och drog mig till minnes den obehagliga episoden. Tipsa dina nyinflyttade grannar om hur vi hjälper varandra i NÄ! Målet är att inte inbjuda till inbrott.

 Tillbaka till sidans topp.   


Elva villainbrott under året

2007 - så blev det

Ett villainbrott sista veckan i december. Det skedde via en altandörr denna gång. Under Äldre statistik - längst ner på sidan Statistik ser du de vanligaste tillvägagångssätten. De siffrorna bygger på inbrott i Brommavillor 1999-2004 och stämmer med erfarenheter här i NÄ. Altandörrar och fönster i källarplan eller nedervåning har varit de svaga punkterna på inbrottsskyddet i år liksom alla år.

Både hängslen och livrem - Men vad hjälper det om man glömmer byxorna?

Översatt till våra erfarenheter om inbrottsskydd betyder det att du först skall se över skalskyddet. Se till att få dit ett godkänt brytskydd längs hela dörrbladet på altandörr och källardörr. Det skulle ha kunnat betyda att de fyra som förra året drabbades av inbrott den vägen skulle sluppit! Ett bandjärn över källarfönstren är billigt. Den enkla åtgärden skulle hindrat tre av inbrotten 2007 och ytterligare ett inbrott hade förhindrats om nedervåningens fönster försetts med fönsterlås.     Byxorna först!  Tänk att det inte är svårare än så!
Mer kunskap om skalskydd på Tips och Länkar.


Bilinbrott 1 och 2 den 6 mars 2009

Två inbrott mellan 8:30 och 9:30 på Lokalgatan inte långt från Stolpevägen. Där är infartsparkering vanlig. Carola ringde mig och berättade om två st nykrossade bilrutor. Jag kollade med bilregistret och vi fick tag på den ena ägaren. Våra grannar i Bromma Kyrka tackar! Kul med uppskattning! Tack Carola och Krister! Brev till Grannsamverkan Bromma Kyrka!

Bilinbrott 3 och 4 den 6 mars 2009:

Mail från granne i NÄ:   "Samma dag ställde jag själv bilen i Åkeshovgaraget. När jag efter drygt två timmar skulle hämta bilen hade någon slagit ut sidofönstret. Ytterligare en bil i garaget hade fått rutan inslagen. Bytet i min bil blev ca 12 kr i parkeringspengar..."

 Tillbaka till sidans topp.   


Arkiv för Polisbrev 2013 - 2016

Senaste först. Se även startsidan där de allra senaste finns för 2017.
  Månadsbrev+kartor nov -16  9 dec 2016
  Månadsbrev+kartor sep -16  6 sept 2016
  Månadsbrev+kartor maj -16  19 maj 2016
  Månadsbrev+kartor mars-16  9 mars 2016
  Månadsbrev+kartor sep - dec  20 jan 2016
  Månadsbrev + kartor juli - nov 1o dec 2016
  Månadsbrev 15 okt  kartor juli - sept 2015
  Månadsbrev 5 sept kartor juni-juli-aug
  Månadsbrev 5 juni mars-apr-maj -15
   + karta maj


Nyhetsbrevet juni-14

Nyhetsbrev med bra tips - 2014-06

Samverkan Mot Brott kallas organisationen bakom Grannsamverkan och Grannstöd. Det är försäkringsbolagen och polisen som står bakom. Vi får skyltarna från dem och mycken kunskap.    Läs nyhetsbrevet!         Klicka på bilden!

Vill du ha nyhesbrevet från Samverkan mot brott så finns länken här:
     http://samverkanmotbrott.se/nyhetsbrev/


Ser du låskolven!!

LÄS OM LÅS

Har du inte Assa 2000 EVO behöver du inte läsa detta

Uppdrag granskning OKTOBER 2008 satsade stort för att varna. Låsen som avses har hakregel = en krok svängd uppåt in i slutblecket/karmen. Kan du se hakregeln som här på bilden så är det opålitligt och bör åtgärdas. Lås med fallregel = rak kolv in i slutblecket/karmen är säkra.

Assas länk visar hur du skall göra!
Observera att det kritiska måttet är 2 mm i dörrspringan så uppgifterna på Assas hemsida bör ifrågasättas där 3 mm anges! Montera säkerhetsblecket enligt instruktionsfilmen!

Det började på YouTube i september

Filmen om hur låset dyrkas upp på youtube.
Mer om låset på Samverkanmotbrott. Uppgraderade säkra låset har fyrkant på låsstolpen!

Assa har de nya låsen i butikerna nu

De har markerats med siffran 14 på etiketten och fyrkanten på låsstolpen.


Skruven för kort!

Publicerat mars 2008

Det höll inte

En rejäl bricka skruvad i mittstolpen som det står i broschyren du får av polisen efter ett inbrott. Rekommendationerna gäller inåtgående källarfönster och skruven måste tåla en spark. Det gjorde inte denna. Marknära fönster inbjuder tjuven att sätta sig ner, ta till fötterna och trycka upp fönstret diskret utan oljud. I ett fall hade tjuven bra mothåll i form av en pall med 500 kg nylevererade pellets utanför fönstret. I ett annat kunde han greppa ett par konsoler på väggen.
Här gav sig skruven och drogs ut ur mittstolpen som du ser på bilden.

Ett bandjärn med genomgående vagnsbult

En enkel och billig lösning som inte låter sig brytas upp så lätt och avskräcker på håll. Bandjärnet kan köpas måttbeställt från låssmeden för omkring 450-500 kr. Det hade nog hjälpt!

 Tillbaka till sidans topp.   


En rysare i februari 2008

Klipp ur brevet återgivet med ägarens samtycke:

"Jag har läst "Utskick nr FYRA -- 08 " och måste tyvärr rapportera om ett inbrott den 26:e februari i min villa. Händelsen inträffade på eftermiddagen och trots att jag var hemma vid tillfället bröt några ynglingar upp ett källarfönster och hoppade in, kontroll av om någon var hemma gjorde dom inte. Som tur var rev dom omkull en bokhylla som stod under fönstret och förorsakade därvid ett herrans oväsen varför jag blev uppmärksam på att några obehöriga befann sig i källaren. När dom förstod att dom var upptäckta sprang dom sin väg. Jag observerade tre ynglingar, gissningsvis i 17-18 årsålder. Jag kunde uppfatta några ord dom emellan och är säker på att dom inte var svenskar utan pratade något liknande Polska-Ryska. Händelsen har polisanmälts och två tekniker från Närpolisen har varit här." - Slut på brevet.


Sparade länkar

Hur tänker tjuven? Utdrag från SOS-tidningen som i sak fortfarande är aktuellt även om orginalartikeln inte längre ligger på deras webplats.  


Bildelstölder också i Norra Ängby
2016

      I februari har vi haft 8 stölder av bildelar i vårt NÄ, typ rattar och fast utrustning ur bilarna, Gps-utrustning och annat. Till det skall läggas inbrottsskador, det krossade fönstret på bilen m.m.
      Listan över vad som hänt i hela Bromma sedan 1:a februari ser just nu ut så här: Tacitusvägen, Tegnebyväg, Hildebrandsvägen, Beckombergavägen Snorrevägen, Ålstensgatan, Smedslättsvägen, Ålstensgatan, Ferievägen, Alabastervägen, Höglandstorget, Börjesonsvägen, Svartviksslingan, Koltrastvägen, Thespisvägen, Gulsparvsvägen, Bergslagsvägen, Dybecksvägen och Möjbrovägen.
      I mars månad: Abrahamsbergsv, Tranebergsv, Orrspelsvägen, Vessleväg. Thespisv. Kummelvägen Skaldev, Orrspelsv. 2 st på Attundav. 2 st på Lillängsgatan Rundkyrkoallén Sulitelmav. Galonv. Vultejusv. Doktor Abrahams väg Thaliav. Tranebergsv. Tacitusvägen (försök), Tacitusvägen, Tegnebyvägen, Frislandsvägen i NÄ samt Rundkyrkoallén, Lillängsgatan i Bromma Kyrka och Terrassvägen i Alvik. Det senast noterade är åter Möjbrovägen.
      I april 1:a -3:e slog det till - 11 bildelstölder i NÄ under helgen.
Här kommer listan hela Bromma: SOLBERGSVÄGEN, Mariehäll – Försök till inbrott 2016-04-01 SPÅNGAVÄGEN – Tillgrepp av bil, KYZ384 svart Audi A6 TEGNEBYVÄGEN – Bildelsstöld x 2 PERINGSKIÖLDSVÄGEN – Bildelsstöld x 2 STORA ÄNGBY ALLÉ – Bildelsstöld x 3 BÄLLSTAVÄGEN – Bildelsstöld TACITUSVÄGEN – Bildelsstöld IGELKOTTSVÄGEN, St Mossen – Inbrott i villa ALABASTERVÄGEN, Beckomberga – Försök till inbrott i lägenhet SNORREVÄGEN – Bildelsstöld MIKLAGÅRDSVÄGEN – Bildelsstöld BROMMA BLOCKS – Stöld i bil med störsändare MOLINVÄGEN, S Ängby – Försök till inbrott i villa BERGVIKSVÄGEN – Inbrott i villa, stege upp till övervåningen
Polisen har lagt upp goda råd i denna broschyr


Mer kunskap

Brev från polisen
2015-09-04

Du fick det med NÄ-tidningen hösten 2015 med anledning av den kraftigt ökande risken för inbrott. Öppna och läs! Viktiga råd som du mött på dessa sidor här under www.grannsams.se

 Tillbaka till sidans topp.