GrannSam
GrannSam

SKALSKYDD

Först och främst fönster - den vanligaste vägen in i ditt hem (för vissa personer)   Se här  Äldre statistik 

En viktig slutsats - Tjuven vill arbeta ostörd

Platsen väljs efter hur insynsskyddad den är. Kan gärningsmannen stå utan att synas och arbeta med brytningen i lugn och ro så väljer han naturligtvis det. Altandörr mot gården brukar vara populärt... Den kraftiga häcken mot gatan och grannar ger tjuven bättre arbetsro. Vill du erbjuda honom det? Finns det insynsskyddade källardörrar eller fönster mot gården eller under din altan?
Där MÅSTE SKALSKYDDET vara komplett!

"Detta kommer att ta tid"

är tankarna vi vill väcka hos gärningsmannen när han står utanför huset.     Skalskyddet måste synas!

Hos låssmeden eller på byggmarknaden. Klicka på bilden för förstoring!

Klicka på bilden så förklarar vi varför tjuvarna så lätt tar sig in i våra hem.
Vi kan bättre! Gör det svårt!Mer om skalskydd
1. För inåtgående fönster

Även det enklare till vänster fyller sin funktion.

Du kan välja "galler"

som det i mitten eller det till höger.

Enkelt och EFFEKTIVT.

Det enkla bandjärnet

Det köper du färdigkapat och borrat hos Bromma Lås i Abrahamsberg nere vid Drottningholmsvägen. Det kostar omkring 450-500 kr men du bör ha exakta mått på fönster och karm för att det skall bli rätt. Mät noga!

Genomgående bult

Hos låssmeden eller på byggmarknaden.

Om du har tänkt dig såga och borra själv så kan du köpa vagnsbult och bandjärn hos Spånga Järn eller något Byggvaruhus. Det finns i 2-meters längd i dimension 40x5 mm för ca 360 kr men räcker kanske då till flera fönster.
Bandjärnet bör ha en godstjocklek på minst 4 mm för att tåla brytning och bulten vara minst 6 - 8 mm grov och låsas med bricka och mutter på insidan.     Träskruv duger definitivt inte!

2. För utåtgående fönster

Enklast väljer du lås monterat i karmen på insidan. Bekvämt och diskret. Låser med tummen - en knapptryckning men kom ihåg var du gömde nyckeln! Klicka på bilden för förstoring! Du låser enkelt med en nedtyckning av knappen och låser upp med nyckeln som du har i närheten men dolt. Tjuven bör inte se den direkt men Du bör ha den tillgänglig utifall huset måste utrymmas av något skäl.
I högerspalten ligger polisens broschyr "Tillfället gör tjuven" som jag verkligen vill rekommendera att ladda ner!

Altandörren skall vara säkrad med C-profil / brytskydd.

Brytskydd hittar du hos Bromma Lås i Abrahamsberg och byggmarknaderna. Altandörren bör naturligtvis kompletteras med ett extra lås liknande de för utåtgående fönster som jag beskrivit här ovan. Bakkantsäkring är mycket viktigt. Snacka med Bromma Lås vad det finns för alternativ. Se texten under Klicka här ovan.

3. Ej öppningsbara isolerglasfönster

Jag har stött på många som drabbats av att isolerglaset - kassetten lyfts ut för att bereda en enkel väg in i fastigheten. Att slå sönder ett fönster hörs och kan väcka uppmärksamhet, det gillar inte de som vill göra inbrott. De tycker inte heller om att klättra genom ett trasigt fönster. Gärningsmannen undviker gärna krossat glas som kan orsaka skador på honom med risk för att lämna DNA-spår.
     Så här går det till
Gärningsmannen lossar lätt listerna runt fönsterglaset, det kan i vissa fall räcka med en morakniv, och lyfter det åt sidan. Sedan är det bara att klättra in även om det står blommor på fönsterbrädan.
     Åtgärder du själv kan göra (eller bör göra idag!)
Säkra listen med ett par "envägsskruvar". De köper du hos låssmeden - komplett med beslag som är att föredra. Väljer du enkla skruv från byggmarknaden så behövs, beroende på fönstrets storlek, 6 till 8 skruv med krysspår. Det skall vara rostfria och långa så att de går in i karmen. Förborra nätt så att trälisten inte spricker. När du fått in skruvarna lagom djupt i nivå med listen så borrar du lätt i skruvhuvudets krysspår för att försvåra utskruvning.
     Gör det uppenbart
Visst kan en skylt om larm ha en viss skyddande effekt men några väl placerade SPAX-skruvar (en var 15:e cm - helst envägsskruv, fråga låssmeden!) i listen runt isolerrutan syns. Åtgärderna signalerar att det kommer att avsevärt försvåra inbrytningen. Det har en dokumenterat avskräckande effekt. Tjuven ger sig sannolikt inte ens på det fönstret. Kompletterar du med glassilikon under listen in i mellanrummetr mellan fönster och karm på ett par ställen så lyfter man inte ut fönstret i första taget.

Inför semestern

Vi kan sammanfatta att SKALSKYDDET är avgörande, i synnerhet där en gärningsman kan arbeta ostört utan insyn. Under semestern är ju många grannar bortresta! Konsultera en låssmed för bedömning av ditt hems säkerhet!


Länkar för fördjupning ligger på startsidan

Mer . . .

Engelska erfarenheter - värda att läsa.

"Tillfället gör tjuven..."

heter broschyren du kan hämta här

Kunskap behövs! Klicka på bilden för förstoring!

Läs den när du haft inbrott i bostaden, bilen, båten eller fått din cykel stulen.

Sid 11-12 är mina favoritsidor.

Information du skulle behövt före brottet begicks! Här har jag hämtat den från polisen. Även om broschyren inte är pinfärsk så är råden "tidlösa"./HE.J.


Polisens råd om skalskydd

Ställ dig utanför huset och bedöm var du skulle försöka ta dig in utan att skära dig på glas (blodspår o sedan gör det ont!) och utan att grannar ser dig direkt. Tänk inte ekonomiskt som om du hade låst dig ute och behövde reparera efteråt. Tänk som en tjuv. De drar sig inte för att slänga in en tung sten genom fönstret!

     Nyckeln kvar i låset - NEJ  NEJ !
Altandörrens lås! Bra eller svagt? Syns nyckeln utifrån? (suck). Brytskyddet? Finns en rejäl, rätt monterad stålskena typ C-profil? Altandörrens glasfria underdel, är den förstärkt med plåt? Bakkantsäkrad dörr?

Källarfönster med gamla fönsterkrokar kan sparkas in och lockar till inbrott. Tvärgående bandjärn fästa med vagns- bult i karmen avskräcker redan på håll.

Ett vanligt inbrottsverktyg kan vara en större skruvmejsel men vi ser då och då också spår efter den klassiska kofoten.

"Normalinbrottet" klaras enligt polisens brottsutredare av på drygt 10 minuter. Andra uppger 26 minuter, se Kent Pira.
Förvara inte smycken i sovrummet! Där skall du gärna samla billiga bijouterier!

Det finns klokare ställen att hänga nycklar på än i hallen eller att lämna kvar dem i rockkfickan där.


Här återgår vi till Nycklarna

Det där stället du har nycklarna till bilen på - det får bara inte vara i jackan som hänger i hallen eller i korgen under spegeln.

Altandörrsnyckeln  FÅR INTE SITTA KVAR I LÅSET

Bättre kan du!


Dokumentera inventarier -
gör en tydlig förteckning

En bra lista ökar möjligheterna för polisens brottsutredare att hitta stulna objekt och binda en tjuv till brottet vid husrannsakan hos hen. Du behöver inte gå till bankfacket med dina bilder på dyrbara inventarier eller smycken. Fotografera och lägg de digitala bilderna i sekretesskyddat album. Med ett användarnamn och ett lösenord du själv väljer är du säker och slipper oroa dig för att din hårddisk kraschar eller ditt usb-minne försvinner.
      Vinsten blir uppenbar den dag du skulle behöva rapportera till polisen eller försäkringsbolaget!
      Har du inte provat Google Picasa så gör det. Det är inte så svårt.
      En variant är att utnyttja din internetleverantörs backup. Telia har Säker lagring som ingår i abonnemang- et! Vill du ha tillgång till extra utrymme så finns exempel här..  och har du bättre förslag så ring mig!

En viktig sak DNA

             - läs här DNA-märkning


Märk hårda föremål

     Du som är medlem i Norra Ängby kan få låna Gravyrpennan gratis.

Kontakta HE

Kolla med
mig -     HansErik 0708-970222


Här har du

Polisens informationsbroschyr
om inventarieförteckning. Hämta den!


Bilbrott - Enklaste rådet?

TÖM BILEN SJÄLV är viktigast och billigast! Se till att du hemmavid ställer bilen väl synlig eller gör den uppmärksammad med en rörelsekänslig strålkastare, typ 500 watt halogen. Det brukar vara effektivt! Dagen strålkastare finns också med LED-lampor!

  Tillbaka till sidans topp.